Het Klokhuis over Vrijheid Vierdelige serie over de vier vrijheden
 image Het Klokhuis over Vrijheid Vierdelige serie over de vier vrijheden die voor iedereen zouden moeten gelden Uitzending:     vanaf 14 april alle afleveringen online op www.hetklokhuis.nl en op 4 en 5 mei de afleveringen Angst en Meningsuiting op televisie, om 18:40 uur op NPO Zapp  

Zo’n anderhalf jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog introduceerde de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt in zijn jaarlijkse State of the Union de four freedoms: vier vrijheden die volgens hem voor iedereen in de wereld zouden moeten gelden: vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees. Voor ons leken deze mensenrechten tot een paar weken geleden de normaalste zaak van de wereld. Maar nu met de coronacrisis de angst regelmatig de overhand krijgt, zijn de 4 vrijheden zelfs voor kinderen en ouders in Nederland niet meer zo vanzelfsprekend.

In de bijzondere Klokhuisserie De 4 Vrijheden onderzoeken presentatoren Pascal en Sosha wat het betekent om recht te hebben op een veilig leven, een huis, kleding en eten, een vrije mening te hebben en te geloven wat je wilt. Ze gaan op bezoek bij mensen die als kind de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt en spreken kinderen die uit hun land moesten vluchten voor oorlog en terreur.

Ook bezoeken ze concentratiekamp Vught, waar tijdens de oorlog Jehova’s getuigen werden opgesloten om hun geloof en zijn ze te gast bij Nederlandse militairen die tijdens vredesmissies met gevaar voor eigen leven vechten voor de vrijheid van anderen.  Afleveringsinfo image Jeugdfoto Herman Polak   Angst – uitzending op 4 mei en vanaf 14 april op hetklokhuis.nl In deze aflevering van de bijzondere Klokhuis-serie De 4 Vrijheden onderzoekt Pascal het mensenrecht Vrij (zijn) van Angst, je hebt recht op een veilig leven.Hij gaat op bezoek bij Herman Polak die als 5-jarig joods jongetje in de oorlog 3 jaar lang zat ondergedoken en de 13-jarige Syrische jongen Obada die moest vluchten voor de oorlog in Syrië toen hij 6 jaar was.
Zij vertellen wat ze hebben meegemaakt en hoe het is in angst te moeten leven. De Ober laat gasten in één van de sketches extra betalen voor een veilig gevoel.   De aflevering Angst is mede mogelijk gemaakt door Nationaal Comité 4 en 5 mei.  

image Pascal en majoor Dennis Schotmeijer   Meningsuiting – uitzending op 5 mei en vanaf 14 april op hetklokhuis.nl In deze aflevering van de bijzondere Klokhuis-serie De 4 Vrijheden onderzoekt Pascal het mensenrecht Vrijheid van meningsuiting, kunnen zeggen wat je wilt. Hijgaat op bezoek bij Gusta Olivier Vonk, die als jong meisje van 14 in het Verzet zat tegen de Duitse bezetter.

Ze bracht illegaal krantjes rond met gevaar voor eigen leven. In veel landen is het nog steeds niet veilig om je mening te geven. Nederlandse militairen als majoor Dennis vechten mee voor de vrijheid van meningsuiting van andere mensen in de wereld, bijvoorbeeld in Afghanistan. In één van de sketches heeft Bezorgde Ouders Nederland tips voor als je kind last heeft van een eigen mening.   De aflevering Meningsuiting is mede mogelijk gemaakt door Amnesty International.   image Sosha en Tom Smits aan maaltijd hongerwinter   Armoede – vanaf 14 april op hetklokhuis.nl In deze aflevering van de bijzondere Klokhuis-serie De 4 Vrijheden onderzoekt Sosha het mensenrecht Vrij (zijn) van Armoede, je hebt recht op een huis, kleding en eten. Ze gaat op bezoek bij Tom Smits, die als kind in de oorlog de hongerwinter meemaakte, en bij de 12-jarige Basma, die met haar gezin in Irak moest vluchten voor IS-terroristen. Ze leefden maandenlang in een tentenkamp zonder elektriciteit en stroom, en met nauwelijks eten. In één van de sketches laat de Ober tijdens de Wereldkeukenweek zien dat niet iedereen op de wereld even luxe eet.  
image Sosha houdt jodenster vast   Geloof – vanaf 14 april op hetklokhuis.nl In deze aflevering van de bijzondere Klokhuis-serie De 4 Vrijheden onderzoekt Sosha het mensenrechtVrijheid van geloof. Katholiek, protestant, joods, moslim, hindoe…in Nederland mag je geloven wat je wilt.Aviva (11), Roya (14), Willem (12) en Lucas (12) vertellen over hun eigen geloof. En Sosha bezoekt het vroegere concentratiekamp Vught, waar mensen tijdens de oorlog werden opgesloten als straf om hun geloof. In één van de sketches bedenken de kinderen in het ruimteschip